NOTĂ: toate informațiile din sesizări vor fi publice, cu exceptia datelor personale.
Vă rugăm să nu lăsați date personale (nume, date contact, adrese etc) în câmpurile ‘subiect‘ sau ‘descriere‘.

Unele partide politice au început deja promovarea electorală prin acțiuni precum organizarea de caravane medicale, de consultații oftalmologice sau de meditații în autobuze sau sedii de partid. Unele partide au montat corturi pentru a strânge semnături, iar altele poate își fac reclamă prin panouri publicitare. Însă este posibil să fie mult mai multe activități organizate decât putem vedea de la nivel central.

Ajută-ne să colectăm aceste informații, să le raportăm public și către autorități, dacă nu sunt legale. Mare parte dintre aceste activități sunt legale și sunt activități de promovare a partidelor politice. În afara campaniei electorale, nu există prea multe reglementări legate de promovarea partidelor. Dar chiar dacă partidele au dreptul de a le organiza, cu siguranță unele dintre ele întrețin o competiție nesănătoasă, mai ales când sunt finanțate din bani publici. Mai mult, unele dintre aceste practici sunt populiste, iar promisiunile nu sunt realiste. Vom monitoriza aceste activități constant, până la începerea campaniei electorale.

Dacă ai nevoie de informații suplimentare ne poți contacta la septimius.parvu@expertforum.ro
Vezi câteva exemple de astfel de practici în cel mai recent raport EFOR.
Vezi în campania #baniipartidelor cele mai importante reguli privind finanțarea politică, pe scurt.


Înainte de a completa formularul de mai jos, te rugăm să citești câteva întrebări esențiale pentru a înțelege mai bine natura problemei.

 

Partidele se pot promova în afara campaniei electorale?

Da, partidele se pot promova oricând. Campania electorală durează doar 30 de zile înaintea zilei alegerilor, însă partidele se pot promova și în restul timpului.

Cum pot finanța partidele astfel de activități?

Partidele se pot finanța din surse proprii – cotizații, donații, împrumuturi, venituri din activități proprii – sau din subvenții, adică bani publici. Partidele se pot asocia și cu formațiuni nepolitice (de ex un ONG), care pot contribui la activitatea partidului.

Există anumite interdicții privind finanțarea partidului. De exemplu, un partid nu poate lua bani de la sindicate sau de la culte religioase sau de la cetățeni străini (cu excepția celor UE, care sunt membri ai partidului), sau nu pot folosi resursele instituțiilor/ autorităților/companiilor publice la care sunt acţionari majoritari statul ori unităţi administrativ-teritoriale (art. 14 din L. 334/2006).

Cum se pot promova partidele? Ce fel de activități sunt permise?

În timpul campaniei electorale regulile sunt clare și sunt reglementate prin legile electorale și prin Legea 334/2006. În afara campaniei electorale, libertatea partidelor politice este mult mai mare.

Partidele pot organiza, de exemplu, anumite activități sau încheia contracte pentru a obține bani (art. 16, L 334/2006) și în cadrul cărora pot promova și partidul:

  • editarea, realizarea și difuzarea publicațiilor ori a altor materiale de propagandă și cultură politică proprii
  • vânzarea de bilete, taxe de participare sau altele asemenea la acțiuni culturale, sportive, precum și la întruniri și seminare cu tematică politică, economică sau socială;
  • serviciile oferite către membrii partidului pentru organizarea evenimentelor de mai sus
  • vânzarea materialelor tipărite cu însemnele partidului politic;
  • închirierea spațiilor aflate în patrimoniul propriu, fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic;

De asemenea, pentru a vedea ce tipuri de activități mai pot întreprinde partidele ne putem uita și la cheltuielile admise din subvenții (art. 25, alin. 1, L 334/2006):

  • cheltuieli pentru presă și propagandă – ex – pot plăti articole de presă, pot plăti reclame pe Facebook sau Google, pot plăti firme care să presteze servicii de promovare etc
  • cheltuieli privind organizarea de activități cu caracter politic – evenimente publice
  • cheltuieli de deplasare în țară și în străinătate;
  • investiții în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective – de exemplu, pot cumpăra mașini sau sedii. Partidele nu au voie să le doneze.
  • cheltuieli cu producția și difuzarea de spoturi publicitare;
  • cheltuieli cu consultanța politică;
  • cheltuieli cu sondajele de opinie naționale și locale
  • alte cheltuieli care pot susține astfel de campanii – ex transport, sedii, telecomunicații etc

Trebuie să remarcăm că potrivit alin. 2 – Este interzisă folosirea veniturilor provenite din subvenții de la bugetul de stat pentru oricare alte destinații decât cele prevăzute la alin. (1).

Eficiența și oportunitatea cheltuielilor partidelor politice se stabilesc de către conducerea partidului. Așadar, dacă nu există o interdicție ca atare în lege, partidele pot cheltui banii cum vor și pe ce vor. De exemplu, Pro România a cumpărat o Tesla de 133 mii euro din subvenții. Decizie proastă și risipă, probabil da – nu și ilegal.

Așadar, activitățile pe care le pot întreprinde partidele sunt destul de multe, pornind de la campanii de promovare online sau offline, organizarea de activități, vânzarea anumitor produse, organizarea de caravane, utilizarea spațiilor publice pentru afișaj, inclusiv cu panouri de mari dimensiuni etc.

Pot partidele să doneze bunuri cumpărate din subvenții?

Nu, bunurile trebuie folosite pentru activitatea partidului. De exemplu, AUR a anunțat public că a cumpărat 20 de microbuze pentru a le dona unor comunități. Partidul poate declara ce vrea, însă nu le poate dona.

Pot partidele să construiască imobile de interes public din subvenții?

Nu, partidele nu pot construi clădiri pe care să le dea spre utilizare publicului.

Pot partidele să folosească afișe în această perioadă? Sau pot distribui fluturași?

Da, nu există restricții. Pot folosi inclusiv mașini marcate (ceea ce nu pot face în campanie), utiliza bannere sau panouri publicitare, dacă au autorizațiile necesare.

Partidele pot lipi afișe oriunde? 

Nu. Deși nu există reglementări ca în campania electorală, Legea nr. 185 din 25 iunie 2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate stabilește că afișele, de exemplu, se pot lipi doar în spații special amenajate. Se consideră contravenție amplasarea afişelor publicitare şi a anunţurilor de mică publicitate în alte locuri decât pe panourile special destinate acestora, iar aceasta se aplică de Poliția locală. Vezi mai reguli aici.

Pot folosi partidele resursele instituțiilor publice pentru campaniile de promovare?

Nu, partidele nu pot folosi resursele instituțiilor publice pentru a se promova politic. Prin resurse înțelegem bani, mașini, bunuri, sedii, persoane etc

Este faptă penală dacă partidele distribuie anumite bunuri către cetățeni? 

De regulă, nu este. Art. 386 din Codul Penal (1) stabilește că Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu toate acestea, până în 2024 nu avem liste de candidați înregistrate la birourile electorale. Oricum, partidele nu spun la acest moment votați-ne, ci se bazează mai mult pe faptul că alegătorii vor ține minte că au primit anumite servicii sau beneficii de altă natură.

Pot face partidele campanie în școli?

Nu. Conform art 7 alin 1 din Legea educației, În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios.

Pot face partidele folosi Poșta Română sau alți furnizori de servicii să distribuie materiale electorale?

Da, atâta timp cât există un contract și este declarat al AEP.

Cum trebuie să asigure partidele transparența serviciilor plătite către presă sau alte activități de promovare?

Nu există nicio reglementare de acest fel în afara campaniei electorale. Dacă un partid plătește pentru publicarea unui articol, nu trebuie să marcheze în niciun fel; nici publicația nu are această obligație legală.Dacă vrei să vezi reclamele plătite de un partid sau de un politician te poți uita în Facebook Ads Library sau pe Google Transparency Report. Pe Facebook trebuie să fii atent, pentru că în unele cazuri reclama este plătită de o firmă sau de altcineva. În unele cazuri, pot fi publicații care plătesc reclamă politică. În teorie, toate reclamele cu teme politice sau sociale sunt marcate și se regăsesc în această platformă.

Trebuie partidele politice să raporteze aceste cheltuieli?

Da, partidele trebuie să raporteze orice venituri și cheltuieli. Doar că nu le vor raporta anul acesta, ci în rapoartele de venituri și cheltuieli din 2024, care se depun până la finalul lunii aprilie și se publică pe pagina web a AEP – https://finantarepartide.ro/

Unde pot face o sesizare dacă am o bănuială că banii se cheltuie ilegal?

La Autoritatea Electorală Permanentă –  Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale, contact@finantarepartide.ro

Ce legi pot citi pentru a înțelege mai bine cum funcționează finanțarea partidelor?

Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale

HG 10 din 13 ianuarie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale

Legea nr. 185 din 25 iunie 2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate

 

Selectați una sau mai multe tipuri de probleme

1

Fișere acceptate: jpg, jpeg, png, gif, mov, avi, mpg, 3gp, 3g2, pdf, doc, ppt, odt, pptx, docx, pps, ppsx, xls, xlsx, mp3, ogg, m4a, wav, mp4. Dimensiune maximă: 4.5Mb

Nume fișier:

Dimensiune fișier:

Atașează imagini sau documente.

Dacă sunteți de acord să luăm legătura cu dumneavoastră pentru eventuale detalii suplimentare despre sesizare. Datele dumneavoastră nu vor fi făcute publice.