Subvenții partide

Subvențiile sunt obținute de partidele politice pentru voturile de la alegerile parlamentare și locale (peste 50 de consilieri județeni sau generali), în proporție de 75%, respectiv 25%

Alocările se fac lunar de către AEP în conturile partidelor. Legea prevede destinații clare pentru cheltuirea fondurilor (art 25 din Legea 334/2006), inclusiv pentru alegeri, iar verificarea legalității se face de către AEP, apoi de Curtea de Conturi.

AEP a început să publice date privind cheltuirea banilor începând din martie 2021, fapt care a condus la creșterea transparenței, mai ales în contextul în care există mai multe cercetări de natură penală cu privire la posibile cheltuieli ilegale și o condamnare a fostului trezorier PSD în prima instanță. Datele ne arată că partidele cheltuie cam 1/3 raportat la alocările lunare, cu mențiunea că banii nu trebuie cheltuiți în aceeași lună și nici măcar până la finalul anului, întrucât se raportează. Principalele destinații pentru cheltuieli sunt presă și propagandă (cam 50%) și resurse umane . Mai multe concluzii în secțiunea rapoarte.Începând cu 2021, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) publică date lunare despre modul în care se cheltuie banii din subvenții. Graficul de mai sus reflectă toate cheltuielile partidelor din 2021.

Subvenții

Cheltuieli subvenții / lună 

Categoriile de cheltuieli din subvenții începând cu luna ianuarie 2021

An Lună Categorie Partid Cheltuieli

Alocări subvenții / lună

Banii transferați de AEP către partidele politice, pe lună, începând cu 2008.

An Lună Partid Subvenții

Contracte din subvenții

Secțiunea ilustrează datele existe legate de contractele plătile din subvenții, astfel: PNL - 2020 și parțial 2021, USR, Plus - parțial 2021. De la celelalte partide nu avem date disponibile. 
Sursa datelor: rapoartele de venituri și cheltuieli publicate de partide (site AEP), răspunsuri conform Legii 544, articole publicate de Europa Liberă

An Lună Filiala Partid Tip cheltuieli Furnizor CUI Valoare Monedă Dată Sursa

Alocări subvenții partide / ani

Secțiunea arată câți bani au primit partidele pe an, în perioada 2008 - 2021.